Årsfest / Høstfest på Folkvang

Jensen Ståle, 14. September 2021


Har du ikke meldt deg på høstfesten på Folkvang den 23. oktober ennå? Da haster det!

 

Styret i Drøbak Båtforening har kikket dypt inn i glasskula, - og med sedvanlig optimisme vil vi anta at både pandemi og pest er historie innen ca kl. 18.00 Lørdag 23. oktober 2021.

I lengre tid har det meste av DBs oppgaver dreiet seg om å gjennomføre nødvendige vedlikeholdsoppgaver og pålagte forpliktelser mens festligheter til lands og til vanns nærmest har vært tonet ned til tomgang og fjerne lengsler.

Det synes derfor igjen å være fornuftig å snuse litt på båtforeningens sosiale liv.

Vinterfiske, grilling av bisonokse, diverse utenlandsturer, åpning av maritime samlinger og Drøbak Båtforenings akvarium , samt andre «kulturelle» evenementer som opp igjennom årene har gitt adskillige midtsideoppslag både i den kulørte presse og i våre lokalaviser er også historie.
Pussing av 70 – 80 trebåter under presenninger på molo B i sekstiårene er også fjern historie.

Hva vi imidlertid igjen kan blåse liv i av vår historie er høstfestene på Folkvang med servering av sjømannskost.

Noen av oss husker fremdeles bestyrer og kjøkkensjef Ove Kristoffersens utsøkte servering av «ertesuppe, salt kjøtt og flesk med kålrotstappe» inkludert en liten skarp en samt en kold pilsunge.
Grunnet sprengt kapasitet måtte høstfestene flyttes til Ås Rådhus i 1975 med rekordmange 225 gjester til bords og med Per Carlmar som eminent toastmaster.
Utleiemulighetene endret seg på Ås Rådhus og på slutten av årtusenskiftet var vi igjen tilbake i Drøbak til fullt hus på Skiphelle.
Menyen ble dog aldri byttet ut; - det var alltid «ertesuppe, salt kjøtt og flesk med kålrotstappe».

Efter år 2000 ble sjømannskosten værende igjen på landsiden da høstfestene ble flyttet til Bergholmen.
Der ble det store opplevelser rundt Eivind Smith og 100 svinenakker med vidundersaus, tilberedt på 15 meter med grill, samt Deep Purple og Ivar Hindbjørgmos gule «godnattadrink» som ble servert før bespisningen.

Styret mener imidlertid at vi nå, - i utgangspunktet efter at pesten formodentlig har gått til ro, - må gjøre et forsøk på å gjenopplive den gamle sosiale stemningen i DB med å begynne på nytt med å gjenopplive den gamle tradisjon med sjømannskost på Folkvang.

Styret har satt ned en «forberedelseskomite» som består av Pål Mørk og Tom Kristiansen, - som begge med den største glede fortsatt husker denne serveringen av sjømannskost på Folkvang, - både med hunger og glede.

Det har med årene imidlertid kommet noen ukjente faktorer inn i bildet; - blant annet om dagens generasjon medlemmer er moden for sjømannskost a la good old days, - eller om det nå for tiden kun er tapas, sushi, pizza, aperol og cafelatte som gjelder.

Forberedelseskomiteen aner derfor ikke om den skal planlegge høstens sammenkomst for 30, 60 eller 130 medlemmer.
Prisen pr. pers. vil vi komme tilbake til i neste runde, - dette har noe med antall gjester, busser, musikk og den slags å gjøre, men vi vil tro at vi snakker om en selvkost pr. gjest som ligger et sted mellom år 1970 og 2000.

Denne teaseren (føleren) sendes ut til samtlige medlemmer allerede nå slik at forberedelseskomiteen vet hvordan den videre planlegging bør foregå.

Tilbakemeldingen til komiteen fra Eva Tenden på Folkvang lyder slik
«Å lage denne type mat er en fornøyelse for en som har mat som livrett.»

Dette burde borge for en maritim fin aften med utsøkt mat slik det sømmer seg for sultne sjøulker av begge kjønn; - og kanskje kommer «propellkomiteen» også?
Propellkomiteen, - med Normann Long Samuelsen som Stormester, - opptrådte for første gang i historien nettopp på Folkvang i 1970 da Adolf Theien, Mattis Hagen og Rolf Knap ble forfremmet til DBs første riddere av “Den Gyldne Propell»!Tilbake